Female Vision

Schoonmaken is net zo ongezond als roken!

Niet zo’n hele beste poetsmuts zijn loont voor de eerste keer in mijn leven. Natuurlijk, ik doe braaf alle huishoudelijke shizzle die iedere dag moet gebeuren maar ben in tegenstelling tot zoals sommige dames nooit gepassioneerd uren per dag aan het poetsen.

Meestal ga ik pas echt mijn best doen als er visite komt. Die mogen dan overigens nooit in de laatjes kijken. Maar mijn manier van poetsen is wel de meest gezonde want wat blijkt, schoonmaken kan volgens onderzoek namelijk net zo ongezond zijn als roken. En nee, dit is geen pact gemaakt door luie huisvrouwen, maar hoe zit dat dan?

 

Schoonmaken ongezond

Dames, ga vooral WEL met een dekentje op de bank Netflix kijken en vooral niet driftig de badkamer poetsen want Netflix is veel beter voor je gezondheid. Wetenschappers aan de Noorse Universiteit van Bergen deden onderzoek onder maar liefst 6000 vrouwen. Het betrof vrouwen die twintig jaar lang werkten als schoonmaakster en een groep vrouwen die veel schoonmaaksprays gebruikten. Al deze dames werden geanalyseerd. De conclusie? De afname van hun longfunctie was gelijk aan iemand die in dezelfde periode twintig sigaretten per dag rookten..

 

Astma

En als je dit al een schokkende uitslag vind, ga dan maar even zitten voor het volgende. Door de chemicaliën in te ademen liepen de vrouwen ook 43 procent meer kans op astma op. ‘Op de lange termijn tasten schoonmaakmiddelen zeer waarschijnlijk de longen aan’, aldus professor Oistein Svanes. Bovendien is de kans dat deze vrouwen longschade oplopen ook nog eens groter dan bij mannen. Vreemd genoeg zagen de wetenschappers geen verschil in de longfunctie van mannen die wel en niet regelmatig schoonmaken.

Nu is het vrij aannemelijk dat de heren niet zo vaak aan het poetsen slaan als de vrouwen maar het kan ook zijn dat vrouwen simpelweg kwetsbaarder zijn voor de chemicaliën in schoonmaakmiddelen. Maar wat kun je doen om minder chemicaliën te gebruiken? Volgens de professor is werkt een schoonmaakdoekje en water prima voor veel oppervlakten. Laat ook de ramen open en gebruik zo min mogelijk sprays.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *