Female Vision

Ja! Je kan een geslachtsziekte in je oog krijgen!

Jup, ik snap waarom  je even heel raar kijkt nu maar lieve mensen… het is echt waar! Je kan namelijk echt een SOA in je oog krijgen. Op de “how the hell is that possible-vraag” gaan we nu het antwoord geven.

Van alle SOA’s is chlamydia in Nederland de meest voorkomende. De chlamydia-bacterie wordt via seksueel contact overgebracht en nestelt zich vervolgens in de cellen van de slijmvliezen. Het is daarom ook vaak dat chlamydia het slijmvlies van de vagina, penis of anus infecteert en je dus daar last van hebt. Wat bijna niemand weet is dat ook de oppervlakkige cellen van de slijmvliezen van de ogen besmet kunnen worden. Deze ooginfectie door chlamydia (oculaire chlamydia) is overigens niet heel zeldzaam.

Wie krijgt chlamydia infectie van het oog?

Deze infecties van de ogen worden vooral gezien bij jonge, seksueel actieve mensen tussen de 15 en 35 jaar. In de Verenigde Staten ontwikkelt maar liefst 1 op de 300 mensen met een chlamydia infectie in het genitaal gebied όόk een infectie van de ogen.

Hoe krijg je een chlamydia infectie van het oog?

Nu denk je waarschijnlijk meteen aan sperma in je oog krijgen maar helaas. De belangrijkste oorzaak van een chlamydia-infectie van het oog is ‘auto-infectie’ met de hand. Oftewel, hierbij wordt geïnfecteerde afscheiding van bijvoorbeeld de vagina per ongeluk met de hand naar het oog overgebracht. Dat je na de daad bijvoorbeeld even guitig in ogen wrijft. Een infectie door direct oogcontact met besmet sperma is veel zeldzamer.

Wat zijn de verschijnselen?

Mensen met een chlamydia-infectie van het oog hebben klachten van een rood oog waarbij meestal ook sprake is van een pusachtige afscheiding. Vaak is er maar één oog aangetast, maar als je pech hebt kunnen beide ogen infecteren. De meeste patiënten herkennen de infectie pas laat en lopen daarom soms maanden met deze klachten rond. Artsen denken vaak dat het om een ‘gewone’ bacteriële infectie’ gaat en schrijven een antibioticumzalf voor. Helaas geneest dit zalfje niet de chlamydia-infectie niet. Daarbij hebben de meeste patiënten met chlamydia infectie van het oogslijmvlies dubbel pech en hebben ze όόk een genitale infectie. Nadeel is dat de meeste genitale infecties weinig klachten geven en de patiënt en onopgemerkt mee door blijft lopen.

Hoe wordt de diagnose chlamydia gesteld?

De arts haalt dan een wattenstokje iets van het oogslijmvlies weg en zet dit op kweek. Via een speciale test kan dan worden vastgesteld of er inderdaad sprake is van een chlamydia. Als je deze diagnose krijgt is het wijs om je meteen even te laten testen of er sprake is van een genitale chlamydia of andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hoe wordt chlamydia behandeld?

Vrij simpel want Chlamydia wordt behandeld met een antibioticakuur. De meest toegepaste antibiotica tegen chlamydia zijn azitromycine en doxycycline.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *