Elektrisch rijden de toekomst? Jazeker, met de Opel Ampera E!

Volgens mijn pa maakte Opel vroeger altijd auto’s die een verstandige keuze waren. Het waren nou niet bepaalt de meest sexy bolides (op de Opel Manta GT na want die was daar waar ik op groeide in de achterhoek, toch wel het hoogst haalbare op de ladder van ‘brommers kieken’) maar een Opel was altijd een gezonde keuze.

Gelukkig heeft Opel de laatste jaren uiterst succesvol geïnvesteerd in de looks van hun telgen en hoef je niet meer de lastige keuze tussen ‘lekker’ en ‘gezond te maken.

Met de hun nieuwe volledige elektrische Ampera E luidt Opel een nieuw tijdperk in.

Tot voor kort was elektrisch rijden alleen maar weggelegd voor de melkwitte tofu-etende geitenwollen sok. Normale’ mensen konden maar geen klik krijgen met het ‘stekkeren’ gewoonweg omdat het aantal kilometers, die met een elektrische auto kon worden afgelegd niet de moeite waard was. Het aanbod aan elektrische auto’s die dat wel kunnen is tot nu enorm prijzig.

Met de nieuwe Ampera E zet Opel een auto op de markt die maar liefst volgens de NEDC-norm 520 km afleggen. Dat betekend in de praktijk dat je ongeveer 300 tot 400 kilometer op een volle accu kan afleggen en dat is bijzonder veel. Hoeveel precies ligt natuurlijk ook aan je rijstijl. Voor mensen met een akelig alert (lees irritant) ‘remvoetje’  is deze auto een feestje want al dat heftige remmen zorgt ervoor dat er weer energie wordt teruggewonnen.

Female Vision

Om deze kilometers mogelijk te maken heeft Opel een giga batterij van maar liefst 430 kilo aan de onderzijde van de auto geplakt. Hierdoor is er in de auto ook een boel meer ruimte beschikbaar en oogt de auto aan de buitenkant een stuk kleiner dan dat hij van binnen is.

De Ampera E handig staat hoog op zijn hoeven en instappen is een eitje. Het interieur is vrij eenvoudig en overzichtelijk. Hier heeft Opel gebruik gemaakt van kunststof materialen, tja daar moet je van houden. Om zoveel mogelijk ruimte in de auto te creëren heeft Opel de stoelen op dieet gezet, deze zijn een aanzienlijk dunner dan normaal. Ze zitten prima maar mijn ‘achtertuin’ doet geen dansje helaas. Wel weer hele blije rakkers achterin omdat die alle ruimte hebben om hun benen kwijt te kunnen.

Female Vision

We rijden met de Ampera E door het prachtige Noorwegen. Vanuit het vliegtuigraam zag ik de perfecte lapjesdeken al beneden mij liggen. Een wereld vol donkergroen en sneeuwwit gestreeld door de zon. De keuze om de Ampera E hier te presenteren is een logische. Noorwegen heeft een groen-lievend hartje en maar liefst 35 % van alle auto’s die er rijden zijn volledig elektrisch. Hun streven om in 2020 maar liefst 80 % van alle auto’s elektrisch te laten zijn is bewonderenswaardig.

We gaan op pad, de witte wereld in. Het is even wennen in het begin en lichtelijk angstig staar je bij alles wat je aanzet in de auto naar het metertje dat aangeeft hoeveel kilometers je nog in je accu hebt. Al heel snel heb je door dat je zonder ‘gestraft’ te worden (het verdwijnen van kilometers) de radio best op standje ‘meezingen’ kan aanzetten.

Noorwegen is riant voorzien van laadfaciliteiten, dus mocht je onverhoopt bij moeten laden dan kan je in een half uurtje 150 kilometer bijtanken. Via OnStar, je assistent op afstand kan je via een live verbinding vragen waar deze zich bevinden. Een uiterst aardige dame helpt je dan verder. Op verzoek boekt ze zelfs een blokhut voor je.

De auto rijdt bijzonder prettig en is verrassend stil. Met een ongekende souplesse laat de Ampera zich over het wegdek sturen. Ondanks deze auto een heerlijk hoog zen-gehalte heeft en rustig toeren bijna net zo helend als een yoga-sessie is, zit er belachelijk veel power in deze bak. Het gaspedaal is alert en reageert hongerig wanneer er om snelheid wordt gevraagd. Met een benijdenswaardige pit en felheid blaast de zo braaf lijkende Ampera met gemak zijn soortgenoten voorbij. Patsen bij een stoplicht is feitelijk een gegarandeerd succes. De zware batterij houdt de auto aan de weg gekleefd en geeft je als bestuurder het veilige gevoel van controle.

Mijn vader had gelijk, het is Opel wederom gelukt om een auto te maken die ditmaal met recht een hele gezonde keuze is. Benoemingswaardig veel kilometers, matchende moderne strakke looks en de royale ruimte in de auto maken dat Opel met de Ampera E zijn concurrenten op een dikke achterstand zet en hen laat zien dat ‘groen’ rijden absoluut iets is wat in onze toekomst thuishoort.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *